Trap

Trap lőtér

Általános leírás

A trap lőtér 15 dobógépe egy földalatti dobóárokban van elhelyezve, ahonnan a korongok 75 méter távolságra repülnek. A versenyzők 15 méterre vannak a dobóároktól. Öt lőállás helyezkedik el egy sorban és egy hatodik az egyes lőállás mögött. A mikrofonnal működtetett gépek a versenyző hívó hangjára azonnal kidobják a korongot. A mai modern gépek 300, esetenként 600 korongos tárral vannak felszerelve. Az öt lőállás mindegyikéhez három gép tartozik. A hármas gépcsoport középső gépei egyenes, szélső gépei balra, illetve jobbra menő korongot dobnak.  A 15 gép mind különböző a magasság és szögek vonatkozásában. A traplövők fegyverüket vállba emelve tartják a korong megjelenésekor. Minden korongra két lövés adható le. A találat az, ha a korongból egy látható darab levált.

A trap pálya elvi elrendezése.

trap pálya

Dupla trap leírása

A duplatrap lőtér méretei megegyeznek a trap lőtérével, ugyanazok a távolságok, a gépek és a lőállások között, a lőállások száma és elhelyezkedése is megegyezik. Viszont a trap l5 gépe helyett csak a középső lőállás három gépét kell használni, szám szerint a 7, 8, 9-es gépeket. A mikrofonos rendszerrel működtetett gépek a versenyző hívó hangjára 0-l másodpercen belül, tehát néha azonnal, néha késleltetéssel dobják ki a korongot. A versenyzők mindig dupla korongot kapnak, egy sorozatban 25×2 korongot kapnak a férfiak és juniorok, 20×2 korongot a nők. Így az alapverseny 150 (3×50) férfiaknak, illetve 120 (3×40) korong a nőknek. Mindhárom sorozatot különböző beállítás (séma) szerint lövik a versenyzők, azaz egyenes-bal (7-8-as gép, “A” séma), egyenes-jobb (8-9-es gép, “B” séma), bal-jobb (7-9-es gép, “C” séma). A korong pályájának magassága a dobóárok teteje felett, 10 méterre a dobás pontjától 3m (bal, jobb korong) – 3,5m (egyenes korong) között kell lenni. A verseny kezdete előtt és minden gépbeállítást követően egy dupla korongot kell dobni minden pályáról, minden gépcsoportból. A lövők szemmel követhetik ezeket a korongokat. A lövő készenléti állása és a lőállásokon történő továbbhaladása megegyezik a trap versenyszáméval. A különbség az, hogy minden lövő a hármas lőállás gépeiből kapja a dupla korongokat. A nemzetközi szabályok szerint a férfiak és junior fiúk 150 korongra, a nők és a junior lányok 120 korongra versenyeznek. A verseny végén a férfiak és nők legjobbjai hatos döntőt lőnek. Az alapverseny és a döntő eredményét összeadva alakul ki a végeredmény.

A mi trap pályánk.

A lőterünkön kialakított trap pálya figyelembe véve a lehetőségeket és igényeket dupla trap ( az 1-s pályán) általában z augusztusi trap partyra van beüzemelve, illetve amerikai bolygó trap a 2-s pályán. Ez kívánság szerint bármikor beüzemelhető.

image004